Aanmelding toetreding

→ Terug naar Vrijmetselaar worden

Wellicht bemerk je dat ons gedachtegoed en onze aanpak je aanspreken. Dan ben je in wezen al bijna vrijmetselaar. Klop aan bij de loge, dan start de aanmelding. De deur gaat voor je open en je wordt een mede-reiziger.

Iedere volwassen man kan lid worden. Maatschappelijke positie of status is geen criterium. Je wilt je verdiepen in het leven – jouw leven. Je wilt je zoektocht delen met anderen. Elkaar steun geven en vragen. Zelfstandig zoekend, zonder dogma’s. Je beseft dat er meer is dan het stoffelijke in de bekende piramide van Maslow. De motivatie tot handelen van mensen heeft Maslow ingedeeld in enkele lagen. Meestal weergegeven als een spitse driehoek.

De behoeften sporen met die van een vrijmetselaar. De loge is voor een vrijmetselaar een plek om hiermee bezig te zijn. De loge als “werkplaats” waar je zelfkennis zoekt en jezelf ontplooit. De omgang met andere leden is er een van wederzijds respect. De beleving van rituelen is persoonlijk, en ontstaat in samenwerking. Je ontmoet gelijkgestemden, tevens andersgezinden. De loge is een plaats waar je kwetsbaar kunt zijn. We streven naar geestelijke ontplooiing en morele kracht. En we drinken op zijn tijd een borrel of genieten van een feestmaal.
Dit is een wat vrije interpretatie van Maslow. Eén ding is duidelijk: vrijmetselaren zijn niet anders dan anderen. De loge voegt daar een aspect aan toe – het geheel omvat onze reis naar schoonheid – een ideaal dat je zelf inkleurt. Klop bij ons aan om mee op reis te gaan.