Abt Emo lezing

Categorieën Reisverslagen

Vaak maken we verre reizen om heel andere culturen te zien. Grote verschillen springen in het oog. Dichtbij zie je mensen en dingen die meer op jouzelf en op elkaar lijken. Het grote verschil leert minder dan het kleine. Subtiele verschillen zien vraagt oog voor detail. Denk maar aan de zoekplaatjes van vroeger: “zoek de zes verschillen”.

Als er veel gelijkenis is, zeggen verschillen ons meer. Ze zijn misschien wel lastiger te overbruggen. Kleine verschillen bevestigen grote overeenkomsten, herkenning, nabijheid, broederlijkheid. Van hieruit kun je zoeken naar wat de ene of de andere mens bijzonder maakt. Deze verwondering geeft ook zelfinzicht.

In de loge proberen we met gelijkgestemden en tegelijk andersdenkenden te leren van de verschillen. In vertrouwen ontstaat nabijheid, broederschap. Met respect voor het andere, verbonden door oprechte belangstelling. Dit is een persoonlijk leesverslag van de «Abt Emo lezing» op 4 juni 2016.

Abt Emo was een monnik die in de 12deeeuw een klooster stichtte in Wittewierum. Hij heeft een “eigen” Facebook pagina.

Ik was toevallig op een wandeltocht in Groningen en stuitte op de ruïnes van het klooster van abt Emo. Het maakte me nieuwsgierig en ik vond een boekje met de derde «Abt Emo lezing» in 2016. Maar vooral een lijvig boek van Dick E.H. de Boer Emo’s reis, Noordbroek uitgeverij, 2011. Een soort eigentijdse reisgids met de route die abt Emo in 1212 volgde om naar Rome te lopen en terug. Hij was op weg gegaan om toestemming te krijgen een eigen klooster te stichten in Wittewierum (Gronignen). Op vakantie heb ik enkele pleisterplaatsen van Emo bezocht en me een beetje met hem op reis gevoeld.

Reizen en het kleine verschil
is de titel van de derde «Abt Emo lezing» op 4 juni 2016 door Rik Torfs in Wittewierum (Groningen).

Geef een reactie