Bouwsteenlezing 6 november 2018 door Harry Starren erg geslaagd.

Categorieën info over Vrijmetselarij

Is verbinding de sleutel naar voor een betere toekomst?

Op dinsdag 6 november heeft drs Harry G. Starren de jaarlijkse Bouwsteenlezing verzorgd met als thema “Verbinding”.
De organisatie van dit evenement was in handen van de Apeldoornse Vrijmetselaarsloge “Liefde en Trouw” èn was voor iedereen toegankelijk. Starren hield een boeiend en humoristisch betoog. Hij onderbrak zijn betoog om de kleine 50 aanwezigen onderling te laten praten over het begrip “angst in onze tijd”.

Het lijkt een tijd van toenemende angst en depressies. Klimaat en migratie zijn steeds terugkerende onderwerpen van discussie, waarbij zelfs verharding van standpunten te constateren valt. Kortom, we maken ons grote zorgen over de toekomst.

Nieuwe benaderingen kiezen steeds vaker voor een politiek-sociologische beschouwing: het gaat niet meer om “ik” maar om “wij”. Dat levert andere context(en) op, waarmee individueel en collectief verbindingen te herstellen zijn. Toch lijkt het dat onze inzet voor de ander steeds minder vaak onvoorwaardelijk is. Onze hulp verbinden we aan voorwaarden. Bijvoorbeeld: ik wil je wel naar de bridgeclub rijden, maar dat moet dan wel vóór 7 uur zijn, want daarna moet ik babystitten. Starren pleitte ervoor onze inzet met minder van dit soort voorwaarden te doen.

Vrijmetselaren zoeken op wat mensen verbindt en proberen weg te nemen wat hen verdeelt. De jaarlijkse bouwsteenlezing is één van de manieren om dat duidelijker te maken.

Harry Starren (63 jaar) is een Nederlandse schrijver en docent. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en politicologie/bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was o.m. directeur van De Baak, de denktank van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij noemt zich nu managementfilosoof. Tegenwoordig is hij directeur van Ithaca International, gevestigd in Amsterdam en Nice.
Hij schrijft regelmatig artikelen en heeft een vaste wekelijkse column in het Financieel Dagblad.

Geef een reactie