Wilderness Trail Umfolozi 2018

Categorieën Reisverslagen

Met zeven vrijmetselaren een week in de wildernis, dat kan niet zonder gevolgen blijven. Ken U zelve.

Onder leiding van Ian Read en Rodney  liepen wij, zeven broeders van de Loge  Liefde en Trouw,  een Wilderness Trail in het natuurpark Umfolozi in Zuid Afrika. Het doel van deze tocht: bewustwording en respect voor de natuur waarin wij ons bevinden. In deze tocht is het sleutelbegrip ‘Verbinding’. Verbinding met de natuur in jezelf, tussen mensen, tussen mens en natuur, met je diepste bronnen van creativiteit en met de verantwoordlijkheid voor de planeet. Het vrijmetselaarsbegrip ‘Ken U zelve’ kom je hier letterlijk tegen.

Op vrijdag 7 september 2018 vlogen de zeven Vrijmetselaren van Schiphol naar Johannesburg in Zuid Afrika. De volgende dag nemen we een vlucht naar Durban. In de aankomsthal worden we opgewacht door Ian en Rodney, onze trailleiders. Al onze persoonlijke spullen, zoals mobieltje, horloge en waardepapieren, gaan in verzegelde etuis. Deze worden meegenomen door een medewerker van de organisatie WLS en voor ons bewaard op een veilige plaats. Dan op weg naar National Park Umfolozi.

Na een eerste overnachting in een eenvoudige lodge  ligt op het grasveld voor elk van ons een rugzak klaar. Naast onze eigen spullen dragen we ook elk een tent, slaapmatje, slaapzak,  kookgerij, eten en drinken (water) met ons mee. De rugzak gaat om en dan zijn we ineens op pad. Ian wijst ons op de denkbeeldige grens die we nu oversteken, de grens tussen de materiële wereld en de wereld van de dieren. Wij lopen een aantal uren in stilte achter elkaar aan via een smal pad naar een rotsplateau aan de Umfolozi-rivier, ons eerste kampement. Het is regenachtig weer; de eerste nacht slapen we in een tentje, de volgende nachten onder de sterrenhemel. Ian en Rodney praten ons bij over wat wel en niet van ons verwacht wordt wat betreft onder andere het eten, drinken, slapen, de sanitaire stop. Een belangrijk onderdeel van de trail is het ‘s nachts wachtlopen en het vuur brandende houden. Elk van ons neemt ruim een uur voor zijn rekening. Voor een aantal van ons is dat waken van een bijzondere betekenis.

De komende dagen trekken we telkens naar een andere plek. Soms moeten we een rivier oversteken. Het ritueel van lopen in stilte, het eten, het wachtlopen herhaalt zich de komende dagen. Tussendoor vertelt Ian over de natuur om ons heen en over het wild dat we regelmatig tegen komen. ‘s Avonds delen we onze ervaringen van de afgelopen dag. Het loslaten, de eenvoud, overgave, begrenzing, aandacht, het alleen maar ‘zijn’ in stilte. Dat zijn zoal thema’s die ter sprake komen als we in een kring zitten en de “talking stick” hanteren. Een gezamenlijke belevenis van in totaal zes dagen

Na de laatste nacht pakken we onze rugzak in en leiden Ian en Rodney voor de laatste maal onze mannenkaravaan door het open veld. Dan stopt Ian; hij neemt ons  mee over de denkbeeldige grens van de dierenwereld terug naar onze materiële wereld.

Het busje met aanhangwagen staat op ons te wachten. Onze spullen zijn snel ingepakt en voor we het beseffen zijn we op weg naar het drukke Durban. Na een overnachting in deze grote stad volgt ons laatste kringgesprek. ‘Wat heeft dit avontuur ons gebracht? Elk van ons deelt zijn zeer persoonlijke ervaringen met ons allen. De zeer uiteenlopende ervaringen zijn niet bestemd voor buitenstaanders. Wel kan ik kwijt dat deze tocht ons dichter bij elkaar heeft gebracht en dat we ons zelf beter hebben leren kennen.

Geef een reactie