Winnaar van de NS-publieksprijs 2020

Categorieën Boekbespreking

De Meeste Mensen Deugen.

Woensdag 18 november jl. is het boek van Rutger Bregman verkozen tot winnaar van de NS-publieksprijs 2020. Misschien wel de meest prestigieuze prijs omdat hier alleen de lezers bepalen wie er wint.

In het boek beschrijft Bregman hoe hij de mens en de wereld daar omheen ziet en ervaart. Hij laat zich niet gek maken door de eeuwenoude mythe of de halsstarrige opvatting als zou de mens in onze westerse cultuur doorspekt zijn van verdorvenheid. De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Bregman vraagt zich af of we het wellicht al die tijd mis hadden en gaat op onderzoek uit. Hij leest dossiers en studies, interviewt en laat zijn ogen en oren observeren en luisteren en concludeert ten slotte op subtiele, doch uiterst charmante wijze.

In het boek verweeft hij de jongste inzichten uit de psychologie, de economie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep van binnen geneigd tot het goede of het kwade?

In dit fascinerende boek herschrijft hij misschien wel de geschiedenis van de mens op een voortreffelijke en soms amusante wijze. Zijn schrijfstijl is prettig en verveeld nooit. Het is ontwapenend en zet doemdenkers en cynici op het verkeerde been. Je hebt doemdenkers, domdenkers en omdenkers. Bregman behoort duidelijk tot de laatste soort. Ik raakte bij het lezen van het boek opgebeurd en het realisme lacht me eens temeer toe. En wat nog belangrijker is, het werpt een nieuw licht op onze toekomst en die van volgende generaties. Om hen gaat het tenslotte: de gehele mensheid.

Het boek is verschenen bij “de Correspondent” en inmiddels zijn al 300.000 exemplaren verkocht. Een aanrader.

Jan Jongen

Apeldoorn, 19 november 2020

1 gedachte op & ldquo;Winnaar van de NS-publieksprijs 2020

Geef een reactie