‘De Orde’ van John Dickie

Hoe de vrijmetselaars bouwden aan de moderne wereld.

In ‘De Orde’ verkent John Dickie de invloed en geschiedenis van de organisatie de Orde van Vrijmetselaars (opgericht in 1717) die op de achtergrond nog altijd een stuwende kracht is in de wereld. De orde van John Dickie vertelt het verhaal van de geheime wereldgeschiedenis van de vrijmetselarij. 

Sinds de oprichting van de Orde van Vrijmetselaars in Londen in 1717 hebben de karaktervormende ideeën en rituelen van de fascinerende broederschap zich over de gehele wereld verspreid. Vandaag de dag telt de Orde ongeveer zes miljoen leden, waarvan zevenduizend in Nederland. Ondanks de grote internationale verscheidenheid zijn de vrijzinnige kernwaarden, rituelen en symbolen van de vrijmetselaars al eeuwenlang overal hetzelfde en hun invloed op de loop van de geschiedenis valt niet te onderschatten. 

Zo is de Amerikaanse natie gegrondvest op de overtuigingen van founding father en vrijmetselaar George Washington; hielden de vrijmetselaarsnetwerken het Britse wereldrijk bijeen; werd de orde onder Napoleon een dekmantel voor revolutionaire samenzweringen; en kopieerde de Siciliaanse maffia met succes het maçonnieke organisatiemodel. De katholieke kerk zag vrijmetselaars echter als atheïsten en duivelsaanbidders, en voor Hitler, Mussolini en Franco waren vrijmetselaars verachtelijke verspreiders van pacifistische en socialistische ideeën en sympathisanten van de Joden die moesten worden uitgeroeid. 

In ‘De Orde’ verkent meesterverteller John Dickie op een even boeiende als meeslepende manier de invloed van de beweging, die op de achtergrond nog altijd een stuwende kracht is in de wereld zoals we die nu kennen. 

‘John Dickie heeft van de legende geschiedenis gemaakt.’ – The Economist 

‘De Orde is een geweldig boek dat leest als een avonturenroman. Informatief, fascinerend en vaak erg grappig.’ – The Times 

‘Overtuigend onderzoekswerk en zeer onderhoudend.’ – The Wall Street Journal 

‘Dickies blik is zowel breed als diepgravend. Zeer overtuigend toont hij het historische belang van de vrijmetselarij.’ – The Sunday Times

Laat een reactie achter