Homo Deus van Yuval Noah Harari

Een kleine geschiedenis van de toekomst

Homo Deus is opvallend intelligent en bijgevolg vlot geschreven en verveelt geen seconde. Een overdachte en uitvoerige analyse van de kleine mens die zich in de 21ste eeuw God begint te wanen. Harari geeft een kijk op de toekomst van de mensheid door consequent terug te gaan naar de geschiedenis, onderbouwd  door politieke, religieuze, socio-economische en ecologische analyses zonder ooit ingewikkeld te worden. Ook krijg je continu feiten, cijfers en veel voorbeelden gepresenteerd, die aanzetten tot reflectie, gesprek, misschien zelfs mentaliteitswijziging.  

Resumerend: Er zal een kosmisch dataverwerkingssysteem ontstaan, een Internet der dingen dat onze traditionele God zal vervangen. Vrijheid van informatie wordt het allerhoogste goed. Ons wereldbeeld ging van deocentrisch, naar homocentrisch en binnenkort misschien naar datacentrisch. Harari vergeet niet om van deze twee technoreligieuze stromingen van verschillende invalshoeken te belichten.

Voor sommigen zal dit als muziek in de oren klinken, anderen zullen ervan huiveren. Hier niet over nadenken is geen optie, want we zitten er nu al middenin en we zullen zowel op individueel als op collectief niveau, belangrijke beslissingen moeten nemen.

Homo Deus van HarariAanbevolen door Broeder Hans van Schooten

Harari te gast bij De Wereld Draait Door.
Uitgezonden op dinsdag 4 februari bij BNN-Vara. Kijk op uitzending gemist

Laat een reactie achter