Blog

Je bent imker en later word je vrijmetselaar. Het is voorjaar en mijn bijen vliegen weer. Ik vroeg me af. ‘Wat hebben de vrijmetselaren met bijen’? Die twee hebben heel veel met elkaar te maken, blijkt als ik op onderzoek uit ga. Tegenwoordig imkeren wij in houten of kunststof kasten, niet meer in korven. Een bijenkorf met een compleet bijenvolk spreekt nog steeds tot de verbeelding. Uit rotswandschilderingen van zeventienduizend jaar geleden blijkt al, dat de mens de bij als één van de meest fascinerende…Ga door met lezen van “Bijen(korf) en Vrijmetselarij”

Toen ik deze titel zag vond ik hem, zelfs voor Stephen Hawking, nogal aanmatigend. De Engelse titel bleek echter al meer in overeenstemming met mijn idee van Stephen Hawking (S.H.): “Brief answers on the big questions”  Die grote vragen zijn o.a.: Bestaat er een God? Hoe is alles begonnen? Is er intelligent leven elders in het heelal? (in dit hoofdstuk vraagt S.H. zich af of er überhaupt intelligent leven in het heelal bestaat. ?!?!?!) Kunnen we de toekomst voorspellen? Zijn tijdreizen mogelijk? Zal kunstmatige intelligentie…Ga door met lezen van “De antwoorden op grote vragen, Stephen Hawking”

In verband met de open dag van de 4 Apeldoornse loges op 16 februari heeft RTV Apeldoorn een korte en informatieve reportage over de loge gemaakt. Tijdens de reportage wordt ingegaan op de loge voor vrouwen en de 3 loges voor mannen die in het logegebouw aan de Mr. van Hasseltlaan 29 in Apeldoorn hun samenkomsten houden. Kijk naar de reportage van RTV Apeldoorn en kom naar de open dag op 16 februari! De deuren zijn geopend vanaf 13.00 en u kunt vrij inlopen. In…Ga door met lezen van “RTV Apeldoorn: reportage over de loges”

Filosofie of wijsbegeerte is een discipline die het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Voor veel mensen is dit een ver van mijn bed show. Te moeilijk en te ingewikkeld. Filosofie heeft te maken met ons mens-zijn van alle dag. Iedereen zou kennis moeten nemen van datgene wat de filosofie ons als kennis en wijsheid heeft gebracht; en dat kan. De filosoof Ger Groot heeft een boek geschreven met als titel : De geest uit de fles; hoe de moderne mens werd wie hij is….Ga door met lezen van “De geest uit de fles, Ger Groot.”

In de ontmoetingsruimte van het logegebouw aan de Van Hasseltlaan, door vrijmetselaars “de Voorhof” genoemd, hangt een tekening van de beroemde Italiaanse schilder Leonardo da Vinci: de Vitruviusman. Leonardo noemde deze tekening naar de Romeinse wiskundige Marcus Vitruvius Pollo die leefde rond 27 voor Christus. De tekening verscheen voor het eerst in 1509 in een boek Divinia Proportione (goddelijke verhoudingen) door Luca Pacioli en was voorzien van veel aantekeningen die verwijzen naar de verhoudingen van het menselijk lichaam. Leonardo verwees in zijn aantekeningen naar het…Ga door met lezen van “Vitruviusman, Leonardo da Vinci”

Met zeven vrijmetselaren een week in de wildernis, dat kan niet zonder gevolgen blijven. Ken U zelve. Onder leiding van Ian Read en Rodney  liepen wij, zeven broeders van de Loge  Liefde en Trouw,  een Wilderness Trail in het natuurpark Umfolozi in Zuid Afrika. Het doel van deze tocht: bewustwording en respect voor de natuur waarin wij ons bevinden. In deze tocht is het sleutelbegrip ‘Verbinding’. Verbinding met de natuur in jezelf, tussen mensen, tussen mens en natuur, met je diepste bronnen van creativiteit en…Ga door met lezen van “Wilderness Trail Umfolozi 2018”

Bijdrage van ons logelid Thijs in de vaste rubriek “multimedia”. Deze staat tijdens elke bijeenkomst op de agenda. Jeroen Windmeijer: Het Pilgrim Fathers complot, HarperCollins Holland, 2018, ISBN 9789402755909. In de laatste editie van ons verenigingsblad staat een ronkende boekbespreking en een kennismaking met de auteur. Ik heb het boek gelezen en wil graag mijn kijk met jullie delen. Literaire kwaliteiten De tekst op de achterflap van Maarten ‘t Hart spreekt van «vakmanschap». Daar kan ik het wel mee eens zijn. Maar dat is de…Ga door met lezen van “Boek: Het Pilgrim Fathers complot”

Is verbinding de sleutel naar voor een betere toekomst? Op dinsdag 6 november heeft drs Harry G. Starren de jaarlijkse Bouwsteenlezing verzorgd met als thema “Verbinding”. De organisatie van dit evenement was in handen van de Apeldoornse Vrijmetselaarsloge “Liefde en Trouw” èn was voor iedereen toegankelijk. Starren hield een boeiend en humoristisch betoog. Hij onderbrak zijn betoog om de kleine 50 aanwezigen onderling te laten praten over het begrip “angst in onze tijd”. Het lijkt een tijd van toenemende angst en depressies. Klimaat en migratie…Ga door met lezen van “Bouwsteenlezing 6 november 2018 door Harry Starren erg geslaagd.”

Vaak maken we verre reizen om heel andere culturen te zien. Grote verschillen springen in het oog. Dichtbij zie je mensen en dingen die meer op jouzelf en op elkaar lijken. Het grote verschil leert minder dan het kleine. Subtiele verschillen zien vraagt oog voor detail. Denk maar aan de zoekplaatjes van vroeger: “zoek de zes verschillen”. Als er veel gelijkenis is, zeggen verschillen ons meer. Ze zijn misschien wel lastiger te overbruggen. Kleine verschillen bevestigen grote overeenkomsten, herkenning, nabijheid, broederlijkheid. Van hieruit kun je…Ga door met lezen van “Abt Emo lezing”